top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Sakinler de Kazanır

Güncelleme tarihi: 28 May 2022

Hayatlarımız, çoğumuzun adını koyamadığı ve anlayamadığı bir gerçek tarafından yönlendirilir: içedönük mü yoksa dışadönük mü olduğumuz.


Bu, arkadaşlarımızın ve sevgililerimizin kim olduğunu, hangi kariyerleri seçtiğimizi ve utandığımızda kızarıp kızarmayacağımızı tanımlar. Dışadönüklük, pek çok kişi için oldukça cazip bir kişilik tarzı ama bunu ayak uydurmak zorunda kaldığımız baskıcı bir standarda dönüştürme eğilimindeyiz.


Günümüzde kişilikler maalesef çok dar bir kapsamda değerlendiriliyor. Harika bir insan olmak için cesarete, mutlu olmak içinse sosyalleşmeye ihtiyacımız olduğu söyleniyor. Ancak toplumun büyük bölümü içedönüklerden yani sakinlerden oluşuyor. İyi bir kitap uğruna bir akşam yemeği davetini geri çevirdiğinizde suçluluk duyabilirsiniz Size "çok düşündüğünüzü" söyleyebilirler; sessizler ve olan bitene kafa yoranlar için genelde böyle düşünülür.


Ancak bu insanlar için bir başka kelime daha var. "Düşünür"

Dünyanın en yetenekli insanlarından bazıları içedönüktür. Onlar olmasaydı nelerden mahrum kalacaktık; Yerçekimi Teorisi , İzafiyet Teorisi, Apple'ın Bilgisayarları, Chopin'in Noktürleri, Proust'un Kayıp Zamanın İzinde'si, Peter Pan, 1984 ve Hayvan Çiftliği, Charlie Brown, E.T, Google, Harry Potter ve Van Gogh'un Ayçiçekleri olmazdı mesela. Bu eserler ve bu fikirler yaratıcılarının sakinliğine rağmen değil, sakinlikleri sayesinde hayat bulabiliyorlar. Yüzeyselliğin yüceltildiği bir çağda derinliğin sığınaklarına hücum edenler, önyargılarını kırıp sakinliğe adım atıyorlar.


Bütün bu eserlere karşın baskın yönlendirme gücünü hızla dışadönükler devralıyor. Utangaçlık, duyarlılık ve ciddiyet genellikle olumsuz olarak görülüyor. İçe dönükler, oldukları gibi oldukları için onlara sitem ediliyor. Oysa sadece "İçe dönük olmak, fiziksel ve duygusal enerjilerin sosyal durumlarda azaldığı anlamına geliyor."


Sakinler de Kazanır'da Susan Cain, içedönükler ve dışa dönüklerin beyin kimyasının nasıl farklılaştığını ve toplumun içedönükleri nasıl yanlış anladığını hatta küçümsediğini belirtiyor. Konuşmadan duramayan bir dünyada içedönüklerin gücünün anlatılmaya çalışılan kitapta gürültücü kalabalığa inat sakin kalabilenlerin öykülerini bulabileceksiniz içe dönüklerin kendilerini daha iyi anlamaları ve güçlü yönlerinden tam olarak yararlanmaları için pek araç da öneriliyor. Keyifli okumalar dilerken, okumuş olanlarınız varsa yorumlarınızı merak etmekteyim.


50 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page