top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Stres İle Arkadaş Olmak

✅Stresin bir sağlık riski olabileceği doğrudur ve mutlu, üretken ve uzun yaşamlar yaşamak istiyorsak genellikle bundan kaçınmamız için teşvik edildiğimiz de doğrudur. Ancak araştırmalar, stresin aslında performans için faydalı olabileceğini gösteriyor. Yerkes-Dodsen yasasına göre bir işin karmaşıklığı ile o işi yaparken tolere edilebilir duygusal uyarılma düzeyi arasında bir ilişki vardır. Aşırı uyarılma karmaşık işlerin yapılmasını zorlaştırır ve performans düşer.


❇️İlk olarak iki psikolog, Robert M. Yerkes ve John Dillingham Dodson, tarafından 1908'de ortaya konmuştur. Bu kanun, performansın psikolojik veya mental uyarılma ile belirli bir noktaya kadar arttığını söyler.


🧩Araştırma, farklı görevlerin en iyi performans için farklı seviyelerde uyarılma gerektirdiğini ortaya çıkarmıştır. Örneğin, zor veya zihinsel olarak zorlu görevler daha alt düzeyde uyarılma gerektirirken (konsantrasyonu kolaylaştırmak için), dayanıklılık veya devamlılık gerektiren görevlerde daha yüksek uyarılma düzeylerinde (motivasyonu arttırmak için) daha iyi performans alınabilir.


✳️ Yerkes ve Dodson, fareleri bir deney kutusuna yerleştirerek alışkanlık oluşumunu araştırdı. Farelere verdikleri elektrik şokunun sonrasında, farelerin güçlü bir şoktan kaçınmak için basit görevleri, hafif bir şoktan kaçınmak için de kompleks görevleri öğrendiklerini belirlemiştir. Daha sonraki araştırmacılar, bunun anlamını hayvanın katıldığı herhangi bir görevin güçlük derecesine göre, optimum bir uyarılmışlık düzeyinin bulunması gerektiği şeklinde açıklamışladır.


🌟 Yerkes-Dodson yasası, zihinlerimizin ve bedenlerimizin stresle nasıl ilişki kurduğunu ve stresle nasıl başa çıktığını anlamak için yararlı bir kestirme yol sağlar. Stresin bizimle beraber var olmaya devam edeceğini kabul edip, ondan kaçmak yerine onunla “arkadaş olmayı” deneyerek stresin olumsuz etkilerinden kaçınmak mümkün olabilir. Unutmamak gerekir ki stresin işlevi bize zarar vermek değil, tehlikelere karşı hızlı tepki vermemizi sağlamak. Ancak bu kısa süreli stres için geçerli.


✴️Hepimiz stresi farklı şekilde deneyimliyoruz, bu nedenle sizin için en uygun stres seviyesi başka biri için olanla aynı olmayacaktır. Baskı altında performans seviyenizi etkileyen faktörleri hesaba katmanız gerekir: (yetenek seviyeniz, kişiliğiniz, kendinizden emin olmanız ve görevin karmaşıklığı)


👉Uyarılma seviyelerinin etkileri ise şu şekildedir;

Düşük: Temelde uykusuzluk, motivasyon eksikliği, yorgunluk, düşük vücut sıcaklığı gibi şeylerle ilişkilidir.


Orta: Bireyin çok fazla uyarılmadığı ve bu nedenle performansın hem basit hem de karmaşık görevler için optimum olduğu mükemmel denge durumudur.


Yüksek: Genellikle panik, endişe, düşük konsantrasyon, fiziksel gerginlik, karar verememe, aşırı tepki verme vb. ile ilişkilidir.


Yerkes-Dodson yasası potansiyelinizi en üst düzeye çıkarmanıza hem de kendinizi tüketmemenize yardımcı olabilir.


Mutlu Pazarlar 🌷

49 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page