top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Tempus Fugit (Zaman Uçar Gider)

⚜Tempus fugit Latince bir deyiştir ve genellikle" zaman uçar gider " şeklinde çevrilir. İfade, Virgil'in Georgics'in kitabından gelir ve kitapta "inreparabile tempus" olarak görünür.


(Bazı bilim adamlarının Georgics'i bir çiftçilik kılavuzunun yalnızca eski bir versiyonu olarak adlandırmasına rağmen, Georgics, çeşitli tarım yöntemlerini ve tekniklerini tanımlar, ancak aynı zamanda benzetmeler ve metaforlar gibi birçok şiirsel aracı kullanan, büyük zarafete sahip ilham verici bir didaktik şiirdir.)


📜Tempus Fugit hem Latince hem de İngilizce formlarında "zaman boşa gidiyor" atasözü olarak kullanılır. İfade , özellikle güneş saatleri ve saatlerde yaygın bir slogandır. (Fotoğraftaki güneş saati gibi) Mezar taşlarında da kullanılmıştır.


⏳Eski dönemlerde zamanın Tanrılara ait olduğu ve canlılara hem onların varlıklarını hatırlatmak hem de yaşamlarını güzel, doğru ve erdemli şeyler için harcamaları gerektiğini söylemek için kullanılırdı.


✴Deyişe sanat felsefesi açısından bakıldığında farklı bir anlam kazanır. Zaman uçar, zaman uçtuğu için kalıcı, hatırlanabilir eserler vermek gerekmektedir. Burada da "Tempus Fugit Aeternitas Manet" deyişi karşımıza çıkar. Türkçe anlamı ‘Zaman uçar, sonsuzluk kalıcıdır’ demektir.


♾Kalıcı olan sonsuzlukta ve bu evinimde pay edinebilmek için kalıcı eserler vermek gerekir. Bunlar kimi zaman mimari yapılar, kimi zaman güçlü felsefi teoriler, kimi zaman kurulan devletler/organizasyonlar kimi zaman da etkileyici kitaplar, resimler olmuştur. Bu eserler bir nevi zaman kavramını altüst edip bizi geçmişe götürdüğü gibi geleceğe de götürür, sonsuzluktan bir nefes aldırır.


Mutlu Pazarlar🌷


14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page