top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

The Last Dance

Bu yıl izleme fırsatı bulduğum dizilerden biri “The Last Dance”.

Dizi Micheal Jordan’ın hayatını anlatsa da ben size antrenör Phil Jackson ın yaklaşımından bahsetmek istiyorum. Phil Jackson NBA – Amerikan Basketbol Liginde 11 kez şampiyonluk yaşamış bir antrenör. (bu bir rekor) Bu şampiyonluklarda takımında her zaman bir dünya yıldızı oyuncuya (Michael Jordan-Kobe Bryant) sahip olmasının bunun sebebi olduğunu düşünebilirsiniz. (ancak ben onun takım yönetme becerisinin de bu oyuncularının daha da yıldızlaşmasını sağladığına inananlardanım)


NBA gibi dünyanın en hızlı oynanan basketbolunda en az mola alarak maçı yönetmek onun önemli ama pek bilinmeyen bir istatistiğidir. Bu noktada Phil Jackson'nın dini inanışına da dikkat çekmek istiyorum. Kendisi Budizm inancına sahiptir ve Budizmdeki Yin-Yang kavramının etkileri takım yönetimindeki tercihlerinde gözlemlenebilir.

Zıtlıkların kendi içinde bir dengeye ulaşacağına inanır. Bu sebeple takımı zorluklarla karşılaştığında çözümü takımın kendi kollektivitesiyle çözme konusunda özgürlükçüdür.


Phil Jackson’un yönetim tarzının anlatıldığı 4. Bölümü izlemenizi özellikle tavsiye ederim.


🎞 Kulübün sahibine karşı yaşadığı kişisel problemler ve bu kişinin takımın kimyasına olumsuz etki edecek karar ve söylemlerine rağmen takımını başarı ve şampiyonluğa odaklayabilmesi.


🎞 Takımın en iyi 2. oyuncusunun (Scottie Pippen) hakkını alamadığı düşüncesine rağmen, düşen katılımcılık isteğini yönetme becerisi.


🎞 Çeşitliliği sağlayan en aykırı ve kendi pozisyonunda en verimli oyuncusunun (Dennis Rodman) kişisel isteklerine, en kritik zamanda şampiyonluğu tehlikeye atma ihtimaline rağmen izin vermesi.


Rekabetin en yüksek olduğu ligde en yüksek başarıyı sergileyen antrenörün, Multipliers (Liz Wiseman) kitabında anlatıldığı gibi özgürlükçü olduğu ve yetenek avcılığı yaptığını, çeşitlilik ve dahil etme konusunda ustalaştığını ve servant leadership kavramının gerekliliklerini sonuna kadar yerine getirdiğini gözlemliyoruz.

Sizlerin görüşü nedir? Siz nasıl yorumluyorsunuz Phil Jackson’un liderlik karakteristiğini?



Phil Jackson Kitapları: Başarının Yolu, Ruhunu Arayan Takım-Son Sezon, Eleven Rings


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page