top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Vitality Index

Vitality Index, şirketin toplam gelirlerinde yeni ürünün yüzdesi olarak gösterilen bir değerlemedir. Organizasyonunun Ar-Ge inovasyon etkinliğini göstermek için kullanılan yaygın bir ölçüm aracıdır.

Ürün Vitality Indexi, özellikle orta segmentteki şirketlerin büyüme girişimlerini yönlendirmede onları disiplinli olmaya iten bir kavramdır. Bu, kavram tüm organizasyonu etkilediği için, birden fazla departman ve ekiplerini içeren bir kültürel değişimi de gerektirmektedir. Vitality Indexi ile ivmelenmeye çalışan şirketler, en iyi yetenekleri cezbeden ve müşterilere sürekli olarak değer sağlayan bir ortam yaratmaktadırlar.

Vitality Indexi sayesinde kuruluşların kültürel gelişim yolculuğu hakkında bilgilenmek ve planlamalar yapabilmek de mümkün olabilmektedir.

Çalışan bağlılık anketleri, nedenleri değil, yalnızca belirtileri tanımlar Gallup çalışan bağlılığı konusunda, ortaya çıkan çalışan deneyiminin %70'inin yönetim ve yönetim uygulamalarına kadar izlenebileceğini belirtiyor.

✨İş dünyası artık Endüstri 4.0 çağını yaşıyor olsa da, ne yazık ki bir çokları için yönetim uygulamaları değişmedi. Çalışanların iş ortamındaki anlam arayışı artık her zamankinden daha yüksek. İnsanların kendini gerçekleştirme yolculuğunda ilerleme istekleri çok daha fazla. Ancak geleneksel, hatta "en iyi uygulama" yönetimleri, endüstriyel çağın varsayımları üzerine kurulu. Hemen her organizasyonda vizyoner liderlik ihtiyacı, çalışanın kişisel hedefleri ile organizasyonun hedefleri arasında bağ kurarak verimliliğin arttırılması ihtiyacı çok yüksek.

💪Yıllık satışlarının %10'undan daha azını yeni ürünlerden elde eden şirketler, muhtemelen kullanılmamış bir fırsata sahiptir. Yıllık gelirlerinin %10-25'ini yeni ürünlerden elde eden şirketler muhtemelen daha da iyi duruma gelebilirler. Yeni ürünlerden yıldan yıla gelirlerinin %25-40'ına sahip olan şirketler, medyada en çok gördüğünüz ve sermaye kazancı için satın aldığınız şirketlerdir. Sürekli olarak %40'tan fazla şirketler birinci sınıf şirketlerdir ve böyle bir şirkette çalışıyorsanız muhtemelen erken emekli olursunuz.

🎯Kurumsal şirkette bir birim yöneticisi olsanız da Vitality Indexi kavramının sonuçlarından faydalanmanız mümkün. Nasıl mı?

1- "Yeni bir ürün/hizmet nedir" ve "bir ürünün/hizmetin yeni kalma süresinin uzunluğu"nu tanımlayın.

2- Kurumsal düşünce ve çabayı şirketiniz için neyin anlamlı olduğuna odaklayın.

3- Şirketinizin birkaç yıl boyunca bağlı kalmaya istekli olduğu tanımlar üzerinde anlaşın.

4- Fikrinizi değiştirirseniz önceki yılları yeniden ifade etme esnekliğine sahip olmak için destekleyici ürün/hizmet satış verilerini saklayın.


Vitality Indexi göz önünde bulundurarak gerçekleşecek organizasyon yönetimi hem organizasyon kültürün şekillenmesinde, hem de öğrenen organizasyon olma yolunda işleri oldukça kolaylaştırarak çalışan bağlılığını çok daha iyi seviyelere çıkaracaktır.



10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page