top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

WEF2022 Global İşgücüne Bakış | 26 May 2022 Davos

WEF 2022’nin en önemli konularından biri olan global işgücü oturumunun katılımcıları;

İsviçre’deki iş ve sosyal haklar sorumlu temsilcisi Nicolas Schmidt,

Capgemini Fransa Ceo’su Ayman Izzat,

Japonya’dan Recruits holdinglerinin icra kurulu başkanı "Deko" Hisayuki Idekoba ve Nijerya ulusal planlama ve maliye bakanı Zainab Shamsuna Ahmed.


Oturumun açılış sorusu şu idi;

Kaçınız işsizliğin küresel olarak artacağını düşünüyor yeterli miktarda iş sahibi olacak mıyız? Aynı zamanda daha uzun vadeli bir bakış açısı ile baksak ve bunlar iyi işler mi olacak ya da bunlar anlamlı işler olacak mı? Önümüzdeki yıl gerçekleşecek aksaklık türleri nelerdir? Özellikle de yükselen enflasyon ve geçim krizinin ortasında işverenler çalışanlarına yeterince iyi ödeme yapacaklar mı?


"Deko" Hisayuki Idekoba’nın tespitleri;

- Her ay 300 milyondan fazla kullanıcıya ve iş arayanlara indeed.com veya glassdoor gibi hizmetlerimizle hizmet verdiğimiz küresel teknoloji şirketiyiz gördüğümüz şey, özellikle şaşırtıcı olan üç zorluk olduğu;

1-yaşlanan işgücü (örneğin birleşik devletlerdeki işgücünün dörtte biri 55 yaş üzerinde)

2-İş-yaşam dengesi tutumundaki değişimine verilen hızlı tepki (birleşik devletlerde yine Covid-19 öncesine göre 3 kat daha fazla uzaktan çalışma opsiyonu olan iş ilanı görüyoruz, iş arayanlarda eskiye göre 5 kat daha fazla uzaktan çalışılan iş arıyor)

3-Göç ve göçmenlik konularında yaşanan değişimler (gelişmiş ülkelerdeki göçmen fazlalıkları azalmış durumda)


☢ Daha az göç almaya başlayan gelişmiş ülkelerde insanların bugünün işlerini yarının işlerine geçirmelerine yardımcı olmayı denemeyi kolaylaştırmanın önemli olacağını düşünülüyor. Teknolojinin insanların potansiyelini açığa çıkarabileceğine inanılıyor.


☢ Birleşik devletlerde bugün bile şu andaki işlerde orta ve üst düzey dijital beceri gerektiriyor,


☢ Bugün bile araştırmalarımız ile biliyoruz ki yeni bir iş bulmak yaklaşık 15 hafta sürdüğünü gösteriyor


☢ Ve OECD araştırmasına göre, insanların 12 hafta boyunca gelir elde edemezlerse, insanların yüzde 40'ının yoksulluk sınırının altına düşeceğini gösterdi,


Zainab Shamsuna Ahmed, büyük genç nüfus oranına rağmen yüksek işsizlik oranına sahip olan Nijeryanın dijital ekonomi çerçevesinde istihdam oluşumunu bir devlet politikası olarak yürüttüklerini ve bu sayede covid-19 döneminden artan verimlilikle çıktıklarını aktardı.


Nicolas Schmidt’in tespitleri;


☢ Şu anda yaşanmakta olan savaş sebebi ile toparlanmanın biraz hız kaybettiğini ama işgücü piyasasındaki gelişmelerin hala tahminlerden iyi olduğunu ve şirketlerin güçlü bir işe alım sürecinde olduğunu belirti.


☢ Şirketler dijital bir değişim sürecindeler. Teknolojik değişim devriminden korktuğumuz şey işsiz bir dünya idi. Dijitalleşmenin kesinlikle birçok işi yok ettiğini ama aynı zamanda birçok yeni iş yarattığını görüldüğünü belirtti.


☢ Ancak bu yeni işler ortadan kaybolanlardan oldukça farklı. Eğitim sisteminden başlayarak yetenek kazandırma, geliştirme ve yeniden şekillendirme konularında yapılması gerekenlerin en büyük zorluk olduğunu belirtti. Nijerya da başlatılan girişime atıfta bulunarak bu dijital ekonomi dünyasında özellikle SME segmentindeki şirketler için büyük fırsatlar olduğunu belirtti.


Ayman Izzat’in tespitleri;

☢ Dijitalde olduğumuzun farkına varmalıyız sürdürülebilir ekonomiye geçiş hakkında konuştuğumuzda tüm bunlar dijitalleşme tarafından yönlendiriliyor, bu sadece süreçleri otomatikleştirmekle ilgili değil yeni bir platform yaratmakla ilgili

☢ Teknoloji becerilerine olan talebi kitlesel olarak artıran tamamı dijital olan yeni işletmeler ve bugün gördüğümüz şey devasa bir arz ve talep dengesizliği.


1-Satın alma gücündeki artıştan bahsettiğinizde çalışanların alım gücü açısından bir artış var çünkü tazminat açısından bakarsanız maliyet artışı kesinlikle olağanüstü

2-Dijital ekonomiye geçiş olduğu için birçok proje askıya alınıyor. Gelecekteki ekonomik büyümeler için aslında yeterli beceriye sahip işgücüne sahip değiliz. Yetkinlik geliştirme ve yetkinlik dönüştürme konusunda şirketler hala yeterince yatırım yapmıyorlar.


☢ Şirketlerin yetenek konusunda artık daha farklı düşünmeleri gerektiğini de belirtti. işi yapmak için insanları nasıl işe alırım değil, işi yapmak için yeteneği nasıl kazanırım düşüncesinde olunması gerektiğini belirtti. Esnek ve hibrit çalışma ortamlarındaki yetenekli çalışanların tutundurulması konusuna önem verilmesi gerektiğini belirtti. Çalışanların işe bakışındaki değişim ve anlam arayışı sebebi ile liderlik yaklaşımlarının da tamamı ile değişmesi gerektiğini belirtti.


Dört konuşmacının da farklı yönleriyle konuya kattıkları bilgiler çok değerli idi. Oturumun soru cevap bölümünü de ayrıca izleminizi öneririm.


Oturumun tamamını izlemek isteyenler için;

https://www.youtube.com/watch?v=07Gv4JnbJUo


Bu konu ilgili bizzat kendisi dijital ekonomide bireysel işgücünü temsil eden Sam Kern’in ted talk konuşmasını da buraya bırakıyorum;

https://www.youtube.com/watch?v=Q9c4zvxIJjI&t=282s
























27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page