top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Wu Wei 無為 🧧

🥬Wu Wei (Çince: 無為), "eylemsiz, çabasız, hareketsiz" anlamına gelen bir kavramdır. Ancak bu, hiçbir şey yapmamak anlamına gelmiyor. Doğanın akışına müdahale etmeden durulaşarak ona uyum sağlamayı anlatır. Tam olarak, hayatta hiçbir şeyi zorlamamak anlamına geliyor.

🥬Wu Wei, Lao Tzu'nun (MÖ-5yy) Dao De Jing adlı klasiğinde geçen bir kavramdır. Katıksız şekilde doğaya uyum sağlayan insan, sahip olmak, hükmetmek, düzen sağlamak gibi olgulara ihtiyaç duymaz. En uygun yönetim, yönetim gereği olmayan yönetimdir! Bilgi ve arzuları kullanarak insan veya herhangi bir varlık üzerinde müdahaleyi yıkıcı eylem olarak görür.



🥬Wu Wei, evrenin dişil–yin–pasif–alıcı bir dünya ilkesi olup, kozmik enerjinin nasıl kullanıldığı ile ilgilidir. Dünyayı besleyen evrenin yin enerjisine karşılık, yaşam ve insan organizması, yang’ı muhafazakâr bir şekilde etkinleştirerek, eylemlerde bulunur. Hâlbuki esas olarak yin’de kalması gerekmektedir. Bu, yin ve yang arasındaki denge ile alakalıdır.


🥬Geleneksel Çin Tıbbında da klinik tanı, insan ırkında bir yin eksikliği olduğudur. Yin eksikliği olan bir dünyada insanlar, içten tüketilmektedir. Çünkü sürekli bir eylem ve dikkat dağıtıcı şeyler arayışındadırlar. Yang enerji, sürekli bir faaliyet tarafından etkinleştirilen iç ısıdır ve yin, yang’ın korunması da dâhil olmak üzere, zihnimizin ve vücudumuzun tüm yönlerini besleyen derin dinlenme, gevşeme ve yapmama eylemleri ile etkinleşen bir tür soğutucudur.


🥬Konulara bu felsefe ile baktığınızda oldurmak üzere doğal akışına karşı çıkmamak anlamına geliyor. Anda kalmak, o an deneyimin neyse onda olmak, oradaki duygunu yaşamak. Buna karşı koymak beyhude bir çaba ve akabinde de üzüntüye sebep oluyor. Bu felsefe, bizdeki tevekkül’ün karşılığı bir kavram aslında.


🥬İnsanın kendisine, dinlenmek ve sıkılmak için izin vermesi gerekmektedir. Bu durum, insanı, sezgisel ve nihai psikolojik deneyime yönlendirir, düşünerek yapmak değil, yaşayarak olmak şeklinde, hareket sırasında orada olunarak deneyimlenir.

🥬Wu wei’yi öğrenebilmek herkes için farklı süreçleri içeriyor. Anlayabilmek için de ileri değil geriye, yani geçmişimize bakmakta faydalı oluyor. Ne zaman çok çabaladık ve olduramadık, ne zaman planladık ama bambaşka bir şey oldu. Bunlar bize ne diyor?


🥬Bu kavramı en başarılı şekilde içselleştiren kariyerinde kullanan kişi olarak eski NBA antrenörü Phil Jackson’ı örnek gösterebilirim. NBA'de en fazla şampiyonluğu kazanan antrenör ünvanını alırken oyun akışına en az müdahale eden (en az mola alan koç ünvanına da sahiptir) Kullandığı felsefeyi daha iyi anlayabilmek için yazdığı “Kutsal Çemberler” kitabını mutlaka okumanızı öneririm.


🥬Olumsuzluklara takılı kalmak bizi bir yere götürmüyor. Her dönemde, inişler ve çıkışlar, kazançlar ve kayıplar oluyor. Her biri bize öğrenme fırsatı olarak geri geliyor. An var sadece, o bize ait ve de her daim korunuyoruz. En zor zamanda bunu hatırlamak insana iyi geliyor, size de gelsin.

Mutlu Pazarlar 🌺

32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page