top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Yapay Zeka İnsanlığın Karşılaştığı Pek Çok Sorunu Çözmeye de Aday!

🔎Yapay zekayı sadece chatbotlardan ibaret olarak görmektense, insanlığın karşılaştığı en büyük sorunları bile kökten çözebilecek bir teknoloji olarak görmeliyiz.


🔥Dünyamız için sınırsız temiz enerji sağlama hayali, OpenAI'ın 2016'da geliştirdiği GYM teknolojisi sayesinde gerçek olmak üzere.


Princeton Üniversitesi ve ABD Enerji Bakanlığı'nın (DOE) Princeton Plazma Fizik Laboratuvarı'ndan (PPPL) mühendisler, fizikçiler ve veri bilimcilerden oluşan ekip, belirli bir plazma probleminin oluşumunu tahmin etmek ve istikrarsızlığını önlemek için yapay zekanın (AI) gücünden gerçek zamanlı yararlandı.


🔒GYM kullanan araştırmacılar, nükleer füzyon ile temiz ve sınırsız enerji önündeki en büyük sorunlardan birisini çözdüler. https://www.neimagazine.com/news/newsresearchers-use-ai-to-stabilise-nuclear-fusion-reactions-11554003  


🌟Füzyon, yani atomların birleşerek daha ağır bir atom oluşturması süreci, güneşin bize her gün gönderdiği ışığı ve ısısıyla aynı prensibe dayanıyor. bu süreci dünya üzerinde kontrol altında tutmak, yani bir "güneşi" laboratuvar ortamında yaratmak, hiç de kolay değil. https://www.nature.com/articles/s41586-024-07024-9


✅Füzyon için gerekli olan yegane şey yüksek sıcaklıklarda gaz halindeki hidrojenin elektrik yüklü hali. Plasma adı verilen bu yapıyı istikrarlı bir şekilde kontrol etmek şimdiye dek mümkün olmamıştı ta ki GMY teknolojisi ve algoritmaları kullanılana kadar.


⚡21 Şubat 2024 tarihinde Nature dergisinde yayınlanan bir makaleye göre GYM kullanan araştırmacılar, Dünya'nın en büyük manyetik füzyon tesisi olan DIII-D tokamakında, plazmayı saniyenin 25'te biri gibi kısa bir sürede oluşturarak, hem enerji üretimini maksimize etmeyi hem de istikrarsızlığı minimumda tutmayı başardılar.


✨İkinci bir araştırma alanı, algoritmanın birçok farklı kontrol problemini aynı anda ele alacak şekilde genişletilmesini içeriyor. Mevcut model belirli bir dengesizlik türünü önlemek için sınırlı sayıda teşhis kullanıyor olsa da, araştırmacılar diğer dengesizlik türleri hakkında veri elde edebilir ve yapay zeka denetleyicisinin ayarlayabilmesi için daha fazla düğümü çözebilir.


🧨Bu, füzyon enerjisi alanında devrim niteliğinde bir gelişme olarak yorumlanıyor.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page