top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Yelken

📍Video çekilirken rüzgar hızı 45 kn'dır. Yelken'e gönül verenler bilir ki 24 kn üzerindeki rüzgar hızları fırtına şeklinde tanımlanır ve çok büyük bir gereklilik yoksa ya hiç yola çıkılmaz ya da çıkılsa da camadan yaparak (ana yelken formunun küçültülerek kullanımı) ya da sadece cenova yelkeni (teknenin burnundaki yelken) açılarak seyir yapılır.



⛵️ Bu sene yelkenle açılırken gene yanımızda windysailing'in sahibi Tunca kaptan vardı, ki onun tecrübesi sayesinde 45 kn rüzgarda kendimize sığınacak bir liman aramamıza gerek kalmadan yol aldık. Sadece cenova ile giderken bile bizim hızımız 9,3 kn idi.


⚓️ Tunca Çalışkan sıklıkla ekibi ve kendi yarış teknesi ile Marmaris'te yarışlara katılan bir kaptan. Yelkenlimiz ile hız yaparken yarışa katılan tekneler ve onların ekibinin nasıl uyumlu olması gerektiği hakkında bolca sohbet etme şansımız oldu.


🌊 Yelken ile yolculuğu ben hep doğa ile uyumlanmak, dinginlik, beklenmedik süprizler, yolda olmak olmak kavramları ile ilişkilendirdiğim için yelken yarışları dinamiği hakkındaki edinimlerimi de yine liderlik ihtiyaçları ve gereksinimleri üzerinden duydum.


🛟 Öncelikle dümendeki kişinin rüzgarın izin verdiği en kısa rotayı tutturması, odaklanması, akıntı- rüzgar serpintisini hesaplayarak tekneyi her zaman hedefte tutası gerekiyor. (bu gerçekten çok zor bir iş yaparken kilo verebilirsiniz) ekibin ise, kaptanın en kısa rotada tekneyi tutabilmesi icin yelken formuna dikkat ederek sürekli ayarlama, toplama-boşaltma teknenin ritim tutturmasını sağlaması gerekiyor. Odakta kalırken ritm tutturmak ama bunu işbirliğinin ötesinde sinerji ile yapmak!


🌫 Ekibin de en az dümeni tutan kişi kadar rüzgarı okuması ve teknenin verdiği tepkileri hissetmesi şart. İşbirliği ile tam bir sinerji olursa en yüksek verim alınıyor. Yarışa katılan takımlar arasında değişkenliklere karşı uyum içinde en kısa sürede doğru tepkiyi doğru miktarda uygulayan takımlar nüans farkı ile bitiş cizgisine daha önce ulaşıyor. 


🚹 Son yıllarda çokca konuşulan dahil eden, transformasyonel ve çevik liderliğin kaynağını ve ne derece etkin olabileceğini yelkencilik ve yelken yarışları ile kolaylıkla yeniden yorumlayabiliriz. 


☸️ Yapacağımız deneyde yarışa katılan yelkenlilerden birine tüm komutları dümencinin vermesini isteyelim ve bekleyelim. Diğer yelkenlide ise denizcilik bilgisi anlamında hizalanmış, sorunları gördüğünde karşısındakinin statüsüne bakmadan gerekeni söyleyebilen, özgüvenli ve yapacağı görev ile ilgili kendi kararlarını alabilen ekip üyeleri görevlendirelim. 


🏁Sizce hangi takım yarışı kazanır.? Hangi takım üyeleri yarışırken daha fazla keyif alır? Hangi takım üyeleri yaptıkları işte anlam katar?


Sevgili Arif Gurdenli konu yarış olunca yazdıklarıma düzeltme ve eklemelerini bekliyorun doğrusu. 🖐


Mutlu Pazarlar🌷 

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page