top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Zirvede Olmak

🔦Zirve deneyimi, genellikle kendini gerçekleştiren bireyler tarafından elde edilen, coşkuyla karakterize edilen değişmiş bir bilinç durumudur. 


⛰Konsept ilk olarak 1964 yılında Abraham Maslow tarafından geliştirilmiş olup, doruk deneyimleri gerçekliği algılamanın gelişmiş bir biçimini oluşturan "nadir, heyecan verici, derinden etkileyen, canlandırıcı, yüceltici en yüksek mutluluk ve tatmin anları" olarak tanımlamıştır. (Dinler, Değerler ve Zirve Deneyimleri adlı çalışmasında)



🌏Zirve deneyiminin çeşitli benzersiz özellikleri vardır, ancak her öğe, kişinin tam potansiyeline ulaşma anını yaratan bütünsel bir şekilde birlikte algılanır. Zirve deneyimleri basit etkinliklerden yoğun etkinliklere kadar değişebilir, bu mutlaka aktivitenin ne olduğu ile ilgili değildir, ancak aktivite sırasında deneyimlenen coşkulu, mutluluk dolu duyguyla ilgilidir.


🛑Doruk deneyimi, öznel deneyim yoğunluğu seviyesi de dahil olmak üzere bir dizi faktör nedeniyle akıştan farklıdır: Doruk deneyimi, yüksek düzeyde uyarılma veya coşkuyu belirtirken, akış, artan uyarılma düzeyiyle ilişkili değildir. https://www.verywellmind.com/what-are-peak-experiences-2795268


✨Orijinal zirve deneyimi araştırmasında Maslow, katılımcıların zirve deneyimine ilişkin ifadelerini toplamak için röportajlardan ve anketlerden yararlandı. Bu ilk çalışmalar, doruk deneyimin ortak tetikleyicilerinin sanat, doğa, cinsellik, yaratıcı çalışma, müzik, bilimsel bilgi ve iç gözlem olduğunu öne sürdü.


Deneyimin zirvesindeki bir kişi aynı anda aşağıdakileri algılayacaktır:

📌Zaman ve mekana ilişkin yargı kaybı 

📌Ayrışma veya iç çatışmadan uzak, tek ve uyumlu bir benlik hissi

📌Tüm kapasite ve yetenekleri en yüksek potansiyelde kullanma veya "tamamen işlevsel" olma hissi 

📌Zorlanmadan veya mücadele etmeden zahmetsizce ve kolayca işleyiş

📌Algı ve davranışlardan tamamen sorumlu hissetme. 

📌Daha güçlü, daha kararlı ve tamamen irade sahibi olmak için kendi kaderini tayin hakkının kullanılması 

📌Engellemeden, korkudan , şüpheden ve özeleştiriden uzak olmak ve

kendiliğindenlik

📌İfade gücü ve uyumlulukla sınırlandırılmayan doğal olarak akıcı davranış

📌Esnek, yaratıcı düşünce ve fikirlere açık, özgür bir zihin

📌Geçmiş veya beklenen gelecek deneyimlerin etkisi olmaksızın, şimdiki anın tam farkındalığı

📌Fiziksel bir sıcaklık hissinin yanı sıra kalp bölgesinden uzuvlara yayılan hoş titreşim hissi


📍Zirve deneyimi yaşamak için çoğu zaman insan yapısı kurgular ve yine insan algılarıyla şekillendirilip dillendirilen öğelerde zirveye ulaşma gayretine dönüştüğünü gözlemliyorum.


🧩Amaç, zirve deneyimi yaşamaksa, dış etmenlerce oluşan kurgulara ihtiyaç yok! Ki zaten insan yapısı kurgu ve algılarda zirveye çıkıp kendisi ile bağını koparan pek çok insanın bunu fark ettiğinde büyük fedakarlıklarla çıktığı o zirvelerden kendi isteği ile ayrıldığını da sıkça görüyoruz.


📜Kazancakis der ki "Dünyadaki pek çok insanın esas sorunu, henüz kendisiyle tanışmamış olmasıdır."


Mutlu Pazarlar 🌷


Video: Everestin Zirvesi

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page