top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Zorluğu Kullan

Güncelleme tarihi: 2 May

🔦"Antifragile" kitabının yazarı Nassim Nicholas Taleb: ''Asla doktorunuza ne yapmanız gerektiğini sormayın. Ona, senin yerinde olsaydı ne yapacağını sorun. Aradaki farka şaşıracaksınız.'' der.



📌"Antifragile",(Anti-Kırılgan- Türkçede tam karşılığı yok) bir sistemin rastgelelik ve şoklar sebebi ile nasıl daha iyi hale gelebileceği, diğerlerinin ise aynı güçler tarafından nasıl kırılabileceği ile ilgilidir. Antifragile'da yaşamımızı ve kararlarımızı daha sağlam hale getirmeyi öğrenebilir ve kaybı en aza indirmek için kırılgan sistemleri tespit edebiliriz.


👉Yazar Nassim Nicholas Taleb bir istatistikçidir ve rastgelelik ve belirsizlik sorunlarını araştırır. Bazı sistemlerin şok ve krizlerin baskısı altında kırılmak yerine, şoklara ve krizlere maruz kaldıklarında büyüdüğünü savunuyor.


1-Kırılgan eşyalar stres altında kırılır, anti-kırılgan eşyalar ise bundan iyileşir.


2-Bir sistemin anti-kırılgan olabilmesi için çoğu parçasının kırılgan olması gerekir.


3-Anti-kırılgan sistemler çalışır çünkü stres altına girildiğinde ekstra kapasite oluştururlar.


Kitaptan iki örnek;


💧"Evrimin kendisi inanılmaz derecede kırılgandır; hayatta kalmamıza ve başarılı olmamıza en çok yardımcı olan genetik özellikler ve nitelikler temelinde atalarımızdan evrimleştik. Örneğin ellerimiz her zaman aletleri bu kadar iyi kullanacak şekilde tasarlanmamıştı.


💧Evrim boyunca, ellerimiz geliştikçe daha uzun süre hayatta kalabildiğimiz ortaya çıktı ve sonunda genetik kodumuz, bugün hepimizin sahip olduğu inanılmaz derecede incelikli elleri içerecek şekilde şekillendi.


💧Dolayısıyla, kırılgan olmayan bir sistemin çalışması için, bireysel parçalarının kırılgan olması gerekir, çünkü bu parçaların başarısı ve başarısızlığı, bir bütün olarak sistem için önemli bir geri bildirim görevi görür ve onun kaotik durumlarda daha iyi olmasına olanak tanır."


🎗"Aslında düzenli egzersiz yaparsanız bunu oldukça sık yaşarsınız. Spor salonuna gittiğinizde ve gerçekten ağır ağırlıklar kaldırdığınızda ve yanmayı hissettiğinizde, itmeye devam edersiniz ve bir tekrar daha yaparsınız; işte o zaman büyüme gerçekleşir.


🎗Gelecekteki başarıyı garantilemek için vücudunuz artık daha büyük şoklarla daha iyi başa çıkabilmek için ekstra kapasite oluşturarak bu şoku fazlasıyla telafi ediyor.


🎗Genellikle insan vücudu inanılmaz derecede verimlidir ve aşırı kapasitenin "ortada olmasını" istemez. Ancak anti-kırılgan olması durumunda vücudunuz gelecekteki aşırı durumlara ve acil durumlara hazırlanmak için yedeklilik oluşturur.


🎗Stres, vücudunuzu daha da büyük strese bu şekilde hazırlayabilir ve kırılganlığa karşı dayanıklı olmanın kritik durumlarda gelişmeye bu kadar yardımcı olmasının temelinde yatan bu ekstra kapasiteyi geliştirir."


🔗Nassim Taleb aynı zamanda bir yatırımcı olarak bu kitaptaki kavramsal çıkarımlarının çoğunu oldukça değişken döviz piyasalarında ticaret yaparak öğrendiğini de belirtmektedir.


Mutlu Pazarlar🌷



0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page