top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Öğrenmenin Maliyeti - Arthur Miller

🌟Arthur Miller, yaşadığı dönemde Amerikan tiyatrosunda psikolojik gerçekçiliğin baş temsilcisi sayılmıştır.


📗Toplumsal karşı çıkış ve eleştirilerini oyunlarına yansıtan ünlü oyun yazarı, insanın çelişkilerini açığa çıkarmaya, basit insanın tragedyasını vermeye çalışarak, gerçekçi tragedyaya toplumsal psikolojik boyutlar kazandırdı.


📕Yaşamı pek çok iniş ve çıkışlarla doludur;

1929’daki Büyük Buhran’a kadar ailenin ekonomik durumu iyiydi ama bu dönemden pek çokları gibi Miller ailesi de epey zarar gördü.


Miller'ın ilk oyunu No Villain mali yıkımla karşı karşıya kalan bir adam hakkındaydı. 1936'da Miller, Michigan Üniversitesi'nde öğrenciyken yazılmıştı.


🎭1949 yılında yazdığı ve hemen Broadway’de sahnelenen “Death of a Salesman” (Satıcının Ölümü) ise Arthur Miller’ı dünyaca ünlü bir yazar haline getirecekti. Oyun o yıl alanının büyük ödüllerinin tamamını kazandı. Tam 742 kez sahnelendi ve muazzam bir başarı kazandı.


Ancak Miller’ı belki de günümüzde halen önemli bir Hollywood figürü haline getirecek gelişme 1956 yılında gerçekleşti. O gelişmenin adı Marilyn Monroe idi. Miller ve Monroe, 29 Haziran 1956 günü evlendi.


📙Arthur Miller, 2005 yılında, 89 yaşında aramızdan ayrıldı. Yapıtları yaklaşık 70 yıl gibi muazzam bir süreye yayıldı ve yalnızca Amerikan edebiyatına değil, tüm dünyaya etkileri dokunan işlere imza attı.


📘Miller, sosyal gerçekçi bir arka planı her daim kullandı, ancak yapıtlarında psikolojik, bireysel temaları ön planda tuttu. Dolayısıyla toplum ve birey arasında bir tür denge gözeten, bir bütünün parçaları arasında gidip gelen eserlere imza attı. Bu anlamda, bireyin hikayesini anlatmış ancak onu toplumsal yükleriyle ele almış, 'gerçek' karakterler üretmiş bir anlatı üstadıdır. Yaşamının son aylarına kadar yazmaya, üretmeye devam etti.


🚩Onun öğrenmenin maliyeti ile ilgili şu sözleri dikkat çekicidir.


Önceden öğrenenler indirimli fiyattan öğrenirler

• Otoriteden öğrenenler özgürlük bedeliyle öğrenirler

• Deneyerek öğrenenler etiket bedeliyle öğrenirler

• Yaşamdan öğrenenler gecikme zammıyla öğrenirler

• Yaşamdan da öğrenmeyenler boşa gitmiş yaşamlarıyla öğrenirler

Arthur Miller

142 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page