top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Şans Faktörü

Şanslı insanların neden güzel bir hayat yaşayabildikleri araştıran bilimsel bir çalışmanın sonuçlarını aktarmak istiyorum bugün size. Kendini şanssız hissedenlerin de talihlerini iyileştirmek için neler yapabileceklerin reçetesi de var yapılan çalışmada.


Prof. Richard Wiseman tarafından tamamlanması üç yıl süren ve 400'ün üzerinde gönüllü ile yürütülen bu araştırma, şanslı ve şanssız kişilerle yapılan röportajlardan ve anlattıkları deneyimlerin değerlendirilmesinden oluşuyor.


Birçok durumda kendi şansımızı kendimiz yaratırız. Yani eğer şanssız olduğunuzu düşünüyorsanız belki de bu, şanssız olduğunuza inanmanızın bir sonucudur. Bu çıkış noktası, insanların şanslı doğmadığı, ancak şanslı insanların, kendi şansını yaratmak için farkında olmadan dört temel ilkeden yararlandıkları tespit edilmiş. Bu ilkelerin prensiplerini içselleştirince şansı da daha iyi anlayabilme fırsatı yakalamak mümkün. Yani şanslı olabilmek öğrenilebilen bir şey bu durumda.


🍀 İşte şansınızı arttırmak için önerilen dört ilke;

  1. Tesadüflere Bağlı Fırsatları Çoğaltmak

  2. Sezgileri Dinlemek

  3. İyi Kader Beklemek

  4. Kötü Şansı Talihe Dönüştürmek

Tesadüflere bağlı fırsatları çoğaltan insanların hep doğru zamanda doğru yerde olması veya doğru şeyi görmesinin psikolojik özelliklerden kaynakladığını tespit etmiş. Bu özellik içinde en fazla çıkan iki konu var; uyumluluk ve bilinçlilik. Şanslı İnsanlar güçlü bir şans ağı oluşturuyor ve bunu koruyorlar, yeni deneyimlere açıklar. Hayata daha esnek ve sakin bakıyorlar.


Şanslı insanların aldıkları kararlarda iç seslerini ve sezgileri dinleyen insanlar olduğu bulunmuş. Sonuçlar bilinçaltımızın ne kadar güçlü özellikleri olduğunu bize fark ettirmekte. Bilinç dışı önyargıların yarattığı olumsuz etkiyi ise yukarıdaki durumdan farklı olarak isteklerimiz doğrultusunda düşündüğümüz ve kendimizi kandırdığımız için konudan ayrıştırıyor. Sezgileri geliştirmek için de zihni diğer düşüncelerden arındırmayı, bilgi toplayarak yaşarken dingin kalarak başarabileceğimizi belirtiyor.


İyi kader beklemek gelecek hakkında olumlu düşünmek ve şansının sürekli devam edeceğine inanmak ile ilgili bir konu. Olumlu düşünen insanlar başarı olasılığı çok zayıf da olsa amaçlarına ulaşmak için çaba gösteren ve başarısızlığa direnen insanlar.


Kötü şansı talihe dönüştürmek isteyenlerin insanların başlarına gelen kötü olayın içinde iyi olan şeyleri görebildikleri tespit edilmiş. Bununla birlikte şanslı insanlar başlarına gelen talihsiz olayın uzun vadede kendileri için en iyi şekilde sonuçlanacağına inanmaktalar ve şanssızlıklarının üzerinde fazla durmuyorlar. Gerek kendi talihsizlikleri gerekse de çevrelerindeki insanların başına gelen olumsuzluklardan hareketle gelecek için sürekli yapıcı adımlar atmaktalar.




109 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page