top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Şefkatli ve Dahil Eden Liderliğin Yaratacağı Medici Etkisi

"İyi fikirlerin patlamasını nasıl yaratırız ve bu fikirleri nasıl hayata geçiririz? "


Medici ailesinin Floransa'da Rönesans'ı ateşlemek için yaptığı şey, himayeleri aracılığıyla, birçok farklı disiplinin en iyi uygulayıcılarını - ressamlar, heykeltıraşlar, düşünürler, mimarlar, yazarlar, eğitimciler - aralarındaki açık tartışma ve fikir alışverişini yönlendirerek bir araya getirmekti. On beşinci yüzyıl İtalya'sında olağanüstü bir yaratıcılık patlaması yaşanmasının sebebi buydu.


Her türlü sisteme dinamizmi veren şey, çeşitliliğin kendisi... Düşünmeyi öğrenmek, varsayımları zorlamak, farklı olana temas edebilmek...


Doğrusal düşünme, bir fikir veya süreci bir noktadan başlamak, bir dizi bağlantılı adımı izlemek ve bir noktada sona ermek için farkında bile olmadan seçtiğimiz düşünme şekli. Doğrusal düşünce sırasında, olaylara sıralı olarak bakar, bilgi alır ve ondan toplanan bilgileri başka bir duruma uygulayarak günlük yaşamın sorunlarını çözeriz.


Doğrusal düşüncede, bir şeyin adım adım diğerine yol açtığını düşünürüz. Tahmin edeceğimiz üzere, bu düşünce tarzı, yaşamımızı idame ettirmemiz için çoğunlukla gerekli olsa da, ileri sıçramak için yeterli değil.


Rönesansı düşünce boyutunda mümkün kılan şey, farklı disiplinlerin kesişme noktalarından doğan inovasyon... Çeşitliliğin bir araya gelebilmesi...

Varsayımların dışına çıkabilmek


Kendimize benzer geçmişlere, eğitimlere, inançlara, değerlere ve düşünce süreçlerine sahip insanlarla iletişim halinde olmakla, doğrulama önyargısı (bilişsel önyargı) yaşar ve düşüncelerimize meydan okumayı bırakırız.


Oysa Medici etkisi, yaratıcılığı, inovasyonu, konfor odasından çıkışı ve yaptığın iş ne olursa olsun gelişimini desteklemek için şunları öneriyor. 


- Aklına gelebilecek en alakasız insanlardan fikir al.

- Saçma görünen soruları sor. Menusu olmayan bir cafe nasıl olurdu? Yemek servis etmeyen bir restoran nasıl olurdu?

- Başka sektörlerden ilham al.

- Bugün dünyadaki en güçlü kesişimin neden inovasyon ve strateji ile çeşitlilik ve kapsayıcılık arasında olduğunu ve bunun senin için ne anlama geldiğini düşün.


Doğanın bütün özgünlüğünün kaynağı, o ekosistemdeki alışveriş, çeşitliliğin fazlalığı...

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page