top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

% 4 Kuralı

💶%4 Kuralı finansal özgürlüğe ulaştıktan sonra para kazanmak maksadıyla çalışmak istemeyenler için her yıl portföylerinden bir kısmını ‘bozdurarak’ hayatlarını sürdürmeye yetecek kadar mal ve hizmeti birikiminden sağlaması anlamına geliyor. Her yıl enflasyonu hesaba katarak bu miktarı biraz artırabiliyor veya azaltabiliyorsunuz, emeklilikte paranızın bitmeme ihtimali %95 olarak hesaplanıyor


📌"Emekliliğinizde her yıl %4 oranında para çekerseniz, paranızın emeklilikte sizden daha uzun süre dayanma ihtimalinin yüksek olacağı bulundu." ve bu "%4 kuralı ilk kez 90'ların ortasında popüler hale geldi" diyor Scott Meyer,



Örneğin;

👉Emeklilik zamanınız geldiğinde güvenli para çekme oranınızı %4 olarak ayarlayın. Yani 500 bin $'ınız varsa her yıl portföyden ‘güvenli’ olarak 20 bin $ çekebilirsiniz.

👉Her yıl para çekme oranınızı enflasyon kadar artırın. Yani enflasyon %5 ise ikinci yıl güvenli çekim miktarınız 21 bin $ olacaktır.

👉Bu işlemi 30 yıl boyunca tekrarlayabilirsiniz. 30 yıldan sonraki süreçte çalışma herhangi bir garanti vermemekte.

👉%4 kuralı en kötü senaryo için geliştirilmiştir. Yani binlerce kez binlerce farklı parametre ile yapılan simülasyonlarda en kötü ihtimalle %4 oranında para çekebileceğinizi gösteriyor.

👉Birçok kişinin 30 yılın sonunda başlangıçtan çok daha fazla miktarda parası olmakta!



📈Son zamanlarda bazı mali planlamacılar, gelecekte daha düşük Sosyal Güvenlik dağıtımları olasılığı ve emeklilerin tasarruflarını biraz daha uzun süre dayandırmak zorunda kalacağı endişesi nedeniyle %4 uygulamasını yeniden değerlendirdiler. Sonuç olarak, birçok finansal planlamacı artık %3,3'ün her yıl çekilmenin daha rahat bir miktar olabileceğine inanıyor.


📊Meyer, "%4 kuralı çok popüler olduğu ve onlarca yıldır bu kurala karşı çıkıldığı için, o kadar yaygın kullanılan bir ölçüm ki, insanlar hala doğru ve alakalı olduğundan emin olmak istiyor" diyor. "Bu sayının neden daha yüksek veya daha düşük olması gerektiğine dair argüman, içinde bulunduğunuz ortama, gelecekteki pazarın ortamına ve gelecekteki ekonomiye bağlıdır. Ne kadar yaşayacağımızın da ne kadar şeye ihtiyacımız olacağı üzerinde büyük etkisi var. Sonuç olarak, daha uzun yaşadığımız ve daha fazla paraya ihtiyacımız olacağı için her yıl daha az para çekmemiz gerektiğine dair tartışmalar var."


📋%4 kuralı ve güncellenmiş %3,3 kuralı aslında nasıl tasarruf yapacağınıza değil, emeklilikte parayı nasıl harcamanız gerektiğine ilişkin temel kurallardır. Ancak, çalışmadığınız yıllarda ne kadar para harcayacağınıza dair bir fikre sahip olmak, ilk etapta ne kadar biriktirmeniz gerektiğini hesaplamak için geriye doğru bakarak çalışmanıza yardımcı olabilir.



📅Bengen, Shiller PE(CAPE) oranını kullanarak değişik enflasyon(hatta deflasyon) ve CAPE oranlarında güvenli para çekme oranlarını anlatan tablolar yayımladı.

Sanılanın aksine Bengen yüksek enflasyonun kronik olmadığı sürece devlet tahvili getirilerinin kötü olmadığı kanaatine varmış.




📂%4 kuralı eski bir kuraldır ve herkes için geçerli değildir. Bu, her yatırımcının kendisi için anlamlı olup olmadığını görmek için artılarını ve eksilerini değerlendirmesi gerektiği anlamına gelir.


Artıları

✅Takip Edilmesi Kolay: Kurala uyma sürecinin anlaşılması ve takip edilmesi kolaydır. %4 kuralını doğru bir şekilde uygulamak için karmaşık piyasa olaylarını anlamaya gerek yoktur.


✅Fonların Tükenmesini Önleyebilir: Kural, insanlara emeklilik sırasında birikimlerinin tükenmemesini sağlamak için oluşturuldu. Bazı durumlarda bu hala geçerli olabilir.


✅Gelir Sabittir: Bireyler, tasarruflarınızdan elde edilen gelir açısından her yıl tam olarak ne bekleyeceklerini bilirler.


Eksileri

❎Vergilendirme Değişiklikleri : Kural, yatırımcının nerede yaşadığına ve döneme göre büyük ölçüde değişebilen vergileri hesaba katmıyor.


❎Herkese Uygun Tek Çözüm Değil: %4 kuralı genellikle bir yatırımcının tasarruflarının %50-60'ının hisse senetlerinde olduğunu varsayar. Durum böyle değilse, yatırımcının getirisi genel piyasayla eşleşmeyebileceği için kural işe yaramayabilir.


❎Dinamik Değil: Kural, yaşam tarzı, büyük sermaye piyasası değişiklikleri veya büyük sağlık harcamaları gibi pek çok faktörü hesaba katmıyor.


Yüksek Enflasyon: 2022'de ortaya çıkan gibi yüksek enflasyon dönemlerinde, TÜFE'nin maksimum para çekme işlemlerine yönelik ayarlaması, bireyin tasarruflarının çok hızlı bir şekilde aşınmasına neden olabilir.

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page