top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Hayat Bisiklete Binmek Gibidir

🎭Hayat; dönemeçler, dönüşler ve beklenmedik zorluklarla dolu büyüleyici bir yolculuktur. Albert Einstein'ın meşhur sözü gibi: "Hayat bisiklete binmek gibidir. Dengenizi korumak için hareket etmeye devam etmelisiniz." Bu derin alıntı, sürekli ilerlemenin ve uyum sağlamanın önemini vurgulayarak yaşam dinamiklerinin özünü özetlemektedir. 



🎈Denge, bilimden tutun ekonomiye kadar aklınıza gelebilecek tüm alanlarda kullanılan bir terimdir. Termodinamikte, özelliklerin zamanla değişmediği durumu ifade eder. Basitçe söylemek gerekirse, rakip güçlerin veya aşırılıkların dengede olduğu bir durumu ifade eder. Peki yaşamın dengesi nedir? 


🎯Beden, zihin ve ruh bir arada ve içimizdeki enerji sistemi için birlikte çalışırlar. İçimizden akan enerjiyi tutmak için bedenimizin, zihin ve ruhumuz ile bağlantıda olması gerekir. Bu bağlantı da içsel uyumu getirir. Bu uyumdaki enerji akışının çok ya da az olması her an bizim ne şekilde "var" olduğumuza bağlı olarak sürekli değişir. 


Peki biz nasıl "uyum" içinde olabiliriz? 

📌Yaptığımız her şeyi sevinç ve neşe ile deneyimlediğimiz zaman

📌Etrafımızdaki kişilerle bağ kurabildiğinizde (bu sevgi ve saygıyı da geliştirir) 

📌Kendimize ve bedenimize sevgi ve saygı ile davrandığımızda

📌Bir amaç, misyon sahibi olup, evrensel hizmet anlayışına sahip olmamız bizi uyuma bir adım daha yaklaştıracaktır.


📜Düşünceler, duygular, fiziksel duyumların hepsi bizim varlığımızın parçalara ayrılamayan kısımlarıdır. İnsan doğasının psikolojik ve fiziksel yönleri birbirinden ayrıştırılamaz. Gestalt psikoloji insanların algıladıkları uyarıcıdan nasıl bir anlam yarattıklarını araştırır. Yaklaşım, insanların gelişmeye yönelik olduğu düşüncesini temel felsefe yapmıştır. Holizm burada ana değerdir. Yani insanlar ne çevrelerinden yalıtılmış olarak yaşayabilirler ne de beden ve zihin gibi parçalara ayrılabilirler. 


🔎Ancak bunu yapmak kolay değildir çünkü evrende her şeyin, durumun birbirinden kopmaz iki karşıt kutbu vardır. Yin ve Yang kuramı ve İlkeleri bütün evrenin işleyişini, hareketini açıklar. Bu kurama göre yin ve yang kutupları hiçbir zaman durgun olmazlar. Aksine sürekli olarak değişir ve dönüşürler. Karşıt kutuplar sürekli birlikte var olurlar. Kararlı ya da kararsız hallerde olabilirler. Karşıt kutbu olmayan hiçbir durum yoktur. Kutuplar birbirini ürettiği, desteklediği gibi aynı şekilde tüketen, kısıtlayan ilişkisinde de olabilirler. 


🔥Albert Einstein'ın hayatı bisiklete binmeye benzetmesi, dengeyi korumanın doğuştan gelen bir yetenek değil, hareket, uyum ve azim gerektiren sürekli bir çaba olduğunu hatırlatır. Çünkü hayat yolculuğunu kararlılıkla kucaklama, anda kalma ve olumlu bir zihniyet geliştirebilmek yin ve yang etkisinde gestalt psikolojisinin gerekliliklerini uygulamayı gerektiriyor. Unutmayalım ki, hayat bir bisiklet yolculuğu gibidir ve tekerleklerimizi hareket halinde tutabilmemiz için dengenin ve doyumun gerçek özünü keşfetmemizi gerektirir. 


Sevgili İlber Ortaylı bunu çok güzel özetlemektedir.

“Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.”

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page