top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

İnovasyon için Temel Bilimler Bilgisi

Güncelleme tarihi: 23 Oca

"Bunlar 'ne işime yarayacak' diye öğrenmeye başladığın zaman işin bitmiş demektir. Herhangi bir şey bulamazsın. Ancak mühendis olabilirsin. Ne yaparsın mühendis olup da? Başkalarının bulduklarını tekrar edebilirsin."diyor Ali Nesin ve ekliyor;

"Yeni bir şey bulmak için, ne işe yarayacağını bilmediğin konularla ilgilenmek zorundasın."



📈Global inovasyon endeksine göre Türkiye 2023'ü 39. sırada bitiriyor. İnovasyon endeksinin liderliğini üstlenen İsviçre, İsveç ve ABD gibi ülkeler zirvedeki yerlerini koruyor. Bu ülkeler, güçlü altyapı, insan sermayesi ve araştırma yetenekleriyle karakterize edilen sağlam inovasyon ekosistemleri sergiliyor. Araştırma ve geliştirme yatırımlarını somut sonuçlara dönüştürme yetenekleri, inovasyondaki liderliklerinin altını çiziyor.


📊Endeks, yeniliği teşvik etmede eğitim, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) ve teknolojinin benimsenmesi gibi faktörlerin önemini vurguluyor. İyi gelişmiş eğitim sistemlerine ve Ar-Ge'ye önemli yatırımlara sahip ülkeler, inovasyon kültürünü beslemek için daha iyi bir konumda elbette. Ek olarak, yapay zeka ve biyoteknoloji de dahil olmak üzere yeni ortaya çıkan teknolojilerin hızla benimsenmesi, inovasyon ortamlarının şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor.



📜Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler arasında inovasyon ayrımının varlığının altı çizilirken bu açığı kapatmak daha kapsayıcı bir inovasyon ekosistemi yaratmak için çaba gösterilmesini gerektiriyor. Yenilikçi çözümlerin ve uyarlanabilirliğin belirsizliklerin üstesinden gelmede (pandemi, uluslararası taşımacılık ve chip krizleri gibi) önemli olduğu kanıtlandı ve bu da dirençli bir inovasyon altyapısının önemini bir kez daha vurguladı.


💡Gerçek anlamda etkili bir inovasyonun temelinde temel bilimlerin bilinmesi yatar. Temel bilimlerin inovasyon sürecindeki önemi, problem çözme yetenekleri ve yaratıcı düşünceyi geliştirme kapasiteleriyle ilişkilidir.


📌Örneğin, fizik bilgisi, enerji sorunlarına yönelik çözümler geliştirmede kritik bir rol oynar. Kimya, yenilikçi malzemelerin geliştirilmesinde ve enerji verimliliğinin artırılmasında önemli bir rol oynar. Biyoloji, sağlık sektöründeki inovasyonlarda öne çıkar. Matematik ise analitik düşünce ve modelleme yetenekleriyle inovasyona önemli katkıda bulunur. 


Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun dediği gibi;

En azından üç dil bileceksin, 

En azından üç dilde düşünüp rüya göreceksin..

Çünkü sen ne tarih ne coğrafya

Ne şu ne busun, oğlum Mernuş

Sen treni kaçırmış bir milletin çocuğusun..

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page