top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Fırtınaya Karşı - İşte ve Özel Hayatta Anlam Yaratmak

Güncelleme tarihi: 10 Mar

📙Marshall Goldsmith ve Alan Weiss (Lifestorming) adlı eserlerinde işte ve özel yaşamda anlam yaratabilmek için inanç sisteminize meydan okumanıza, liderlik zihniyeti geliştirmenize ve sizi başarıdan alıkoyan engellerin üstesinden gelmenize yardımcı olacak karakterin altı yapı taşını ana hatlarıyla aktarmaktalar. Bir eylem planı hazırlayacak ve işte, evde ve günlük yaşamda sürekli olarak nasıl ilerleyeceğinizi keşfedeceksiniz.



🎗Doğal insani eğilimimiz kendimizi bağımsız ve özgün, yani kendi kaderimizin yazarları olarak düşünmektir. Ancak bu göründüğünden çok daha zor bir iş. Dış tetikleyicilerin ve beklentilerin bombardımanına maruz kaldığımız için, başkaları tarafından bizim için belirlenen rollere ve kalıplara kolayca düşebiliriz.


💻Çoğunlukla bilinçsizce kendimizi olduğumuza inanmaya programlanırız ve sonra bu rolü üstlenmeye çalışarak hayatlarımızı yaşamaya devam ederiz. Böylece, çıplak gözle görülmeden, hiç düşünmeden, kalbimizde olmak istediğimiz insanlar yerine, programlandığımız insanlar olmak için elimizden gelenin en iyisini yapabiliriz!


💺Yaşam boyunca evrimsel bir yolculuğa çıkmak bu. “Orası” olmayan bir yolculuk.

İlk soru şu oluyor: Yolculuğunuz ne ölçüde iç kontrol, ne ölçüde dış kontrol yolculuğu? Sosyal ve normatif baskıların kim olacağınızı belirlemede meşru bir rolü var mı?


Kitapta hayatta anlam yaratmak için 6 aktivite alanı belirlenmiş; kısaca özetleme gerekirse


1.Yeni Arkadaşların Önemi!

Bizim gibi olan insanlarla takılma ve bizim gibi insanların yakınında yaşama eğilimindeyiz. Davranışımızı değiştirmeye çalıştığımızda olumsuz sosyal baskı farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Buna "yeterince iyi" tuzağı denir.

2.Davranışsal Metamofoz

Bazen değişmemiz gerektiğini bilmiyoruz. İnkar ediyoruz, bizim değil başkalarının yardıma ihtiyacı olduğuna, kendimizi ikna ediyoruz. Değişim arayışında, yardımı reddetme konusunda oldukça ustayız.

3.İnan Yada İnanma

İnançlarımızı incelemenin önemli bir yönü kendi kimliklerimizi anlamaktır. Çoğu zaman "gerçek" benliğimizi, başkalarının gördüğü ve etkileşimde bulunduğu insanlardan daha aşağı düzeyde algılarız. Sosyal kabulü kazanmak için bir rol oynamamız gerektiğini düşünüyoruz.

4.Karakterin Önemi ve Gelişimi

Ahlakın ve dürüstlüğün kapitalizmin etkili piyasa işlemlerinin temel taşı olduğu bir dünyada karakter, etik davranışı belirler. Çalkantılı zamanlarda bile tutarlılık sağlar ve hem resmi hem de gayri resmi liderliği destekler. Karakterin en önemli gerekliliği sorumluluk alma becerisidir.

5.Kritik Vaz Geçişler

Ortadan kaldırılacak ilişkilerden bahsettiğimizde, sürekli, zehirli bir şekilde olumsuz olan ve değişmesi muhtemel olmayan ilişki dinamiklerinden bahsediyoruz. Bu aynı zamanda bizi aşağıya çeken gruplarla olan ilişkileri de temsil eder.

6.Yolculuğun Sürdürülmesi

Yeni siz devam eden bir olgudur. Birçoğumuz hayatın bazı alanlarında başarıyı deneyimliyoruz, diğerlerinde ise bunu elde edilmesi zor buluyoruz. Tam potansiyelimize ulaşmak için hayatımızın her alanında büyümeye zaman ayırmalıyız.


20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page