top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Kaya Dengeleme Zanaatı

Güncelleme tarihi: 23 Oca

🙌Yer çekimine meydan okuyan taş yığınları tasarlamak için el çabukluğuna, hatta çamura ihtiyacınız olmadığı ortaya çıktı. 2008'den bu yana kayaları dengede tutan arazi sanatçısı Michael Grab'a göre biraz sabra ve "kayaları tanıma" becerisine ihtiyacınız var. Heykellerini genellikle su kenarındaki doğal manzaradaki kayalardan yapıyor.



👉Kaya dengeleme uluslararası alanda tanınan bir zanaattır; Grab kayaları seçtikten sonra yüzeylerini inceleyip şöyle belirtiyor:


🗝"Fiziksel anlamda dengelemenin en temel unsuru, kayanın üzerinde durabileceği bir çeşit 'üç ayak' bulmaktır. Her kaya, kayanın dik durması için bir üçayak görevi görebilecek, küçükten büyüğe çeşitli girintilerle kaplıdır. , veya diğer kayalarla aklınıza gelebilecek çoğu yönelimde. Kayaların hissine çok dikkat ederek, temas halindeki kayaların çentikleri birbiri üzerinde hareket ederken en küçük tıklamaları bile hissetmeye başlayacaksınız."


🎯Bir sonraki adımın "kendi içimde bir sıfır noktası veya sessizlik bulmak" olduğunu söylüyor. Grab, bütünsel mistisizme yaklaşan sakin bir coşkuyla kaya dengelemesinden bahsediyor. "Tehlikeli derecede sağlam, gizemli ve kırılgan" dengeli kayalarda dünyanın bir yansımasını buluyor. 


☯Zen odağına ve kesin forma vurgu yapan Grab'ın bu konu hakkında konuştuğunu duymak, kaya dengelemenin yeni meditasyon veya yeni yoga olabileceğini akla getiriyor: https://vimeo.com/56445325


➰Aristoteles, "Altın Oran" kavramını vurgulayarak, hayatın her yönünün uyum içinde olması gerektiğini savunmuştur. Güzellik zannedildiği kadar göreceli bir konsept değildir. Beğenilerimiz arasında ufak farklar olsa da, bilerek ya da bilmeyerek belirli bir oranı gözetiyoruz.


🏮Sanatta ve matematikte çok kez karşılaşabileceğimiz bu oran, aslında basit bir kural üzerine oturtulmuştur. Evrenin var oluşundan bu yana tutarlı olarak bütün varlıklarda 1,618’e (Fi(φ)) karşılık gelen bir oranın bulunması, dünyaca ünlü matematikçilerin de hayranlıkla incelediği ve kendi çalışmalarında kullandıkları bir konu alanı olmuştur. Var olan her şey, bir sayıya karşılık gelmektedir.


🗿Öklid, milattan önce 300’ü yıllarda yazdığı “elementler” adlı tezinde “ekstrem ve önemli oranda bölmek” olarak altın oranı ifade etmiştir. Mısırlıların keops piramidinde, Leonardo da Vinci’nin “İlahi Oran” adlı çalışmada sunduğu resimlerde ve çalışmalarda kullanıldığı bilinen altın oran, “Fibonacci Sayıları” bağlantılı olarak da bilinmektedir.


🎄Felsefi boyutta düşünüldüğünde, varoluşun ve doğa yasalarının temelinde de bu sayılar bulunmaktadır. İnsanın duygusal, zihinsel ve fiziksel ihtiyaçlarının dengeli bir şekilde karşılanması, sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır. Yaşamın kendisi büyük bir denge oyunudur.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page