top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

BANI Dünyasında Yaşamak

📘Son yaşanan yıllar bize, sahip olduğumuz tek kesinliğin belirsizlikler olduğunu gösterdi. Ayrıca, hedef ve planlar oluşturmanın iyi olduğunu, ancak işlerin beklendiği gibi gitmeyebileceğini, hatta hiç gerçekleşmeyebileceğini de gösterdi.


Dünyanın dramatik bir şekilde VUCA'dan BANI'ye dönüştüğünü gördük. Jamais Cascio (California Üniversitesi profesörü, tarihçi, araştırmacı, Institute for the Future üyesi) bu kavramın yaratıcısı. 2009'da Foreign Policy Dergisi'nin 100 Küresel Düşünür listesine girdi ve öngörülemez bir senaryoda insanlığın geleceği hakkında ünlü TED konuşması yaptı. https://www.ted.com/speakers/jamais_cascio


Casico, küresel ısınmanın gezegenimiz üzerindeki etkilerini araştıran “Dünyayı değiştirebilecek 6 derece” adlı bir National Geographic belgeselinde de yer aldı.


Var olan ezberler ve referans noktaları artık geçerli değil. BANI güncel durumları, koşulları ve bağlantıları daha net ifade ederken; yeni perspektiflere imkan tanıyor.


📙BANI ne anlama geliyor?

Brittle (kırılgan) BANI dünyasında bir sistem çökmenin eşiğinde olsa bile iyi çalışıyor görünebilir. Bu nedenle güvenilir, esnek ve kırılmaz görünseler bile çıktılarına %100 bağımlı olmamak için önlemler alınmalıdır. Günümüzde herhangi bir piyasa kırılmak üzere olabilir; ve bu, çoğu zaman, kârın sürekli maksimize edilmesinin bir sonucudur.


🚩Kırılganlığı aşmak için Dayanıklılık; Duyguyu yaşamak ve geçmesine izin vermek; varsayımlara değil gerçeklere odaklanarak, tecrübeden öğrenmek gerekiyor. Zorlukları gelişim fırsatlı olarak görmek; bu sayede de farklı yetkinlikler edinebilmek gerekli.

✳️Anxious (kaygılı) Bilgi yeni güçtür, ancak fazlası büyük bir sorun yaratır: kaygı. Teknolojiler karar vermemize yardımcı olmak için var olsa da, baskı ve gerilim zamanlarında kaçınılmaz olarak kendinizi güçsüz hissediyor ve önemli seçimler yapmakta zorlanıyoruz. Bu kadar çok bilginin, tehdidin ve sahte haberin olduğu bir dünyada, koşullarla olumlu bir şekilde nasıl başa çıkılacağını bilmek gerekiyor Bu durum bizleri edilgenliğe götürüyor.


🚩Kaygıya karşı Empati ve Bilinçli Farkındalık; Birbirimizi daha etkin dinlemek, anlamaya çalışmak, fikirlere değer vermek yaratıcı problem çözümleri geliştirmek temel teşkil ediyor. Bunun yanı sıra, değişimleri anda fark etmek, karşılıklı iletişim ve durumlardan biraz uzaklaşmalı, iyi tarafları ve fırsatları görmeli iş birliğine odaklanmak süreçleri destekliyor. Pandemi bize duygusal zekanın önemini, krizden hızlı ve dingin bir şekilde çıkmanın vazgeçilmez bir faktör olduğunu gösterdi.

✳️Non-linear (doğrusal olmayan) BANI dünyasında neden ve sonuç artık her durumda birbirini takip etmiyor. Bugünlerde sanki lineer olmayan bir filmin içindeymişiz gibi hissediyoruz, olaylar birbirini takip ediyor ve sonu olması gereken yerde değil gibi. Mevcut bağlamda artık başlangıç, orta ve son yoktur. Oyunda herhangi bir zamanda birkaç sıra ileri ve geri gitmeye hazırlıklı olmalısınız. Dolayısıyla uzun vadeli aksiyonlar ve planlar yapmak artık bir anlam ifade etmiyor.


🚩Doğrusal olmayana karşı Adaptasyon; Olana uyumlanabilmek için esnek bir zihin yapısında olmak ve stratejik düşünebilmek kritik. Bunu yaparken, olanı kabul etme yetisi, umutlu ve optimist yaklaşım ve yapıcı olarak çözüm üretme yetkinliği fayda sağlıyor.


✳️Incomprehensible (anlaşılamaz) Kırılgan, endişeli ve doğrusal olmayan bir dünyada yaşamak, olayların, sebeplerin ve kararların çoğunu anlaşılmaz hale getiriyor. İnsan cevap bulmakta inat ediyor ama her şeye cevap bulmak her zaman mevcut senaryoda mümkün olmuyor. İlginç bir şekilde, daha fazla bilgiye sahip olmak, olan şeyler hakkında daha fazla anlam çözmek anlamına gelmiyor. Aslında tam tersi: evrensel bir gerçeği bulmanın zorluğuyla birlikte gürültü de artıyor.


🚩Anlaşılamaza karşı Şeffaflık ve Sezgiler; Açık olmak ve şeffaf iletişim kurmak için önce fark etmek önemli; başta kendindeki sonra başkalarındaki hissi, isteği ve ihtiyacı fark etmek. İç sesi dinleyebilmek ise kişisel ve bilinçli olarak kendine özel vakit ayırarak, kendin için bir şey yaparak mümkün oluyor ki duygusal çeviklik sağlanabilsin.


Sonuç olarak, BANI’de sistem değil insan odağı var. Bu yüzden duygular ve değerler daha ön planda. Duygusal zekayı kullanmak, proaktif olmak, çevik olmak ve alternatifler üretmek BANI dünyasında esas unsurları.


İyi Pazarlar... 🌷


28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page