top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Franklin Etkisi ve Yalnızlık

Güncelleme tarihi: 26 Şub 2023

🌟Sinirbilim ve psikolojide bilişsel uyumsuzluk adı verilen bu fenomene göre, insanlar, bir iyilik yaptıktan sonra iyilik yaptıkları insandan hoşlanmasalar bile, o insanı daha çok severler. Çünkü hoşlanmasalar bile yardım ettiklerinden, zihinleri eylemleri ve algıları arasında mantıksal tutarlılığı sürdürmek için mücadele eder.


🎁İnsanlar aralarının bozuk olduğu insanlara hediyeler alarak veya onlara iyilikler yaparak, aslında onların mutlu olmasını sağlamaktan veya iyiliğin karşılığını ummaktan daha çok, kendilerini o kişileri daha fazla sevmeye alıştırmakta ve sorunları çözmektedir.

🔨Benjamin Franklin, "Size iyilik yapmış biri, sizin ona iyilik yapma zorunluluğunuzu yerine getirmenize kıyasla, yeniden iyilik yapmaya çok daha hazır olacaktır." diyerek iyilik yaptığımız kişilere daha çok bağlandığımızı iddia eden bu fenomeni ortaya atmıştır.

✴️Franklin, otobiyografisindeki bir örnekte, bir hasmının kütüphanesinde bulunan kitabı mektup yazarak, birkaç günlüğüne ödünç ister. İade ederken kendisine yapılan iyilikten ötürü duyduğu minneti dile getiren bir mektubu da iliştirir. Franklin, yöntemin rakiplerinin sempatisini kazanmaya çok katkısı olduğunu ve eskiye nazaran daha samimi davrandıklarını iddia etmiştir.

🥬Bu günlerde bilim adamları, yalnızlık kavramını dış dünyadan kopukluk hissi, başkalarıyla önemli duygusal ilişkilerin olmaması olarak nitelendiriyorlar. Artan yalnızlık hissine verilen tepki her insan için farklıdır, ancak genellikle akut duygusal tepkiler (acı verici deneyimler, kaygı, depresyon, duyarsızlaşma, halüsinasyonlar dahil), bilinç ve öz farkındalıkta değişiklikler ve kişinin kişisel özellikleri şeklinde kendini gösterir.

😶‍UCLA üniversitesinin 1996 yılında en güncel haline getirdiği Kişinin öznel yalnızlık duygularını ve sosyal izolasyon duygularını ölçmek için tasarlanmış 20 maddelik testi linkte bulabilirsiniz.

❗Bu araştırmada şu bulgu ortaya çıkmıştır: insanların bir yerini bir yere çarptığında hissettikleri fiziksel acının beyindeki yeri ile yalnız kaldıklarında hissettikleri acı aynı yerde gözlemleniyordu.


🎞️Tom Hanks’in oynadığı Cast away filminin senaristi William Broyler bir psikolog arkadaşından mahsur kalan insanların genellikle yalnızlık yüzünden bir cansız nesne seçtiklerini ve onunla konuştuklarını öğrendikten sonra, bir Wilson voleybol topunu filmin senaryosuna eklemeye karar verir. Günümüzde pek çok insan cansız nesnelerle konuşuyor ya da sosyal medyayı bu cansız nesne olarak kullanıyor.

🚩Özetlemem gerekirse, yardım istemek bir zayıflık değildir. Yardım istemektense sosyal medya ile bu eksiliği kapatmak uzun vadede çok daha kötü bir çözüm olacaktır. Sosyalleşmek, gönüllü olarak tek başına veya yardım kuruluşları ile beraber çalışmak, bağlanmak ve gelişmek için yardım etmek modern yaşamın en önemli gerekliliğidir.


Mutlu Pazarlar 🌷


11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page