top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Leonardo Da Vinci Gibi Düşünmek

"Basitlik, gelişmişliğin son noktasıdır." Leonardo Da Vinci


Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından biri olarak kabul edilen Leonardo Da Vinci, Rönesans sanatını doruğuna ulaştırmasının yanında, dönemin sadece sanat anlayışına yaptığı etkiyle değil, çeşitli alanlardaki icatları ve araştırmalarıyla da deha kabul edilmektedir.


Da Vinci’nin dönemi şekillendiren ve geleceğe yön veren bu çalışmaları esnasında tuttuğu notların incelemesiyle 7 Da Vinci prensibi oluşturulmuş.


1- Curiosita: Tüm başarılı insanlarda olduğu gibi Leonardo Da Vinci'nin içinde de bitmek bilmeyen bir merak duygusu vardı. Merak, düşünmenin temelini oluşturuyor.


Da Vinci de konuyla ilgili şöyle söylemiştir:


📌 "Tıpkı demirin kullanılmama nedeniyle pas tutması ve durgun suyun kokuşması veya soğuğun buza dönüşmesi gibi, kullanılmadığı sürece zekamız ziyan olur.”


2. Dimastrazione: Bilginin test edilmesi ve doğruluğunun sorgulanması anlamına gelir. Öğrenmek yeterli değildir, her şeyin test edilmesi ve sorgulanması asıl önemli noktadır.


Leonardo Da Vinci konuyla ilgili şöyle demiştir:


📌 "Bana öyle geliyor ki bütün kesin kanaatlerin anası olan deneye dayanmayan, kökeni veya vasıtaları birinci elden, denenmemiş veya beş duyudan biriyle sınanmamış bilimler yararsız ve hatalarla doludurlar"


3. Sensazione: Duyular deneyimleri daha canlı hala getirir. Duyuların keskinleştirilip duygusal zekanın geliştirilmesi için kişiler çok farklı alanlarla ilgilenmeli; resim, müzik, spor gibi alanlarda yer almalı, farklı yerler görüp farklı insanlar tanımalıdır.


4. Sfumato: Belirsizliği kucaklama anlamına geliyor. Belirsiz ortamlarda çalışabilme, istikrarı devam ettirebilme yeteneğidir.


5. Arte-Scienza: Bilim ve sanat, mantık ve hayal arasında dengenin kurulması anlamına gelir. "Bütün beyin" ile düşünme olarak ifade edilen süreç, Leonardo Da Vinci'nin çalışmalarının arkasındaki detaycılığın en önemli nedenidir.


6. Corporalita: Zarafetin, her iki eli de aynı şekilde kullanabilmenin ve dengenin sağlanması anlamına geliyor. Spor ve dengeli beslenme ile vücudun dengeli bir biçimde yaşamını devam ettirebilmesi, bireylerin kendilerini tanımaları için de çok önemli bir adım.


7. Connesione: Öğrenilen ve bilinen her şeyin birbiriyle ilişkisini anlamayı ve aralarında bağlantı kurabilmeyi ifade eder. Bireylerin, öğrendikleri şeyler arasında bağlantı kurarak yeni sonuçlar ortaya koyabilmesi aynı zamanda yaratıcı düşünceyi meydana getirir.


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page