top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Senin İçin Önemli Olanı Ölç

📏Önemli olanı ölçmek şu soru ile başlar, önümüzdeki üç, altı ya da 12 ay için en önemli şey nedir? Başarılı insanlar, acil işlere önemli demekten vaz geçip fark yaratabilecek bir avuç girişime odaklanmaktadırlar.


🔑Genelde alışık olduğumuz iş düzeninde, eş zamanlı olarak birden fazla işi yapmanız beklenir “43 yıl önce Intel’in CEO’su Andy Grove, bu konu için şunları söylüyordu “Ne bildiğinin neredeyse önemi yok, Önemli olan ne yaptığın”.


🎯Bireyin kişisel hedeflerini belirlemesi anlamsal ihtiyaç arayışını ve bu hedeflere odaklanma ise kurumsal hayatta ilerleme şansını yakalamasını sağlar. Bireyin yaşamında gerçek anlamı bulabilmesi için kendi değerlerini ve hedeflerini belirlemesi bu işin ilk aşamasıdır. Her şeye başlamadan önce içsel bir yolculuğa çıkarak kişisel hedeflerini anlamlandırma üzerine odaklanmak gerekir.


📈Yapılan bir çalışmada, hedeflerini kaydeden ve bir arkadaşına haftalık ilerleme raporları gönderen kişiler hedeflerini paylaşmadan sadece düşünenlere nazaran hedeflerine %43 oranında daha fazla ulaşmış oldukları görülmüştür.


⏱Zamanın değerini anlamak, hayatın önemli anlarını belirlemede kritik bir faktördür.

Kurumsal hayatta belirli bir şirket için çalışırken aslında emek gücümüzü belirli bir süre için o kuruma kiralamış oluruz. Emek kiralama sürecindeki zamanı nasıl kullandığımız bir sonraki kiralama sürecindeki fiyatlamamızı ve daha da önemlisi yaşam kalitemizi belirleyecek en önemli faktördür. Seneca'nın dediği gibi"İnsanın yaşamını uzatan şey, ona anlam katan şeydir"


🔌Değişim ve adaptasyonun ise yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Yaşamın akışına uyum sağlamak ve değişime karşı esneklikle yaklaşıp sürekli adapte olmanın insanın başarılı kıldığı bir dünyada zamanı iyi değerlendirerek bireysel hedeflerden sapmadan ilerlemek için OKR kavramı geliştirilmiştir.



OKR'da İki önemli ifade; hedefler ve de anahtar sonuçlardır. Bu ikİ kavram birbiri için hizalanır. Hedef gidilecek istikamettir. Hedefler tanımları gereği önemli, somut, eylem odaklı ve ilham vericidir.


Anahtar sonuçlar ise hedefe giderken ki aktivitelerin kilometre taşı veya frekans sıklığıdır. Hedefe "nasıl" gittiğimizi izlememizi ve kıyas yapmamızı sağlayan şeylerdir. Anahtar sonuç ölçülebilir olmalıdır, 5 taneden fazla olmaması gerekir. İdeal sayısı ise 3–4’tür.


📘Dünyanın sayılı OKRs otoritelerden Daniel Montgomery'nin kitabını da unutmamak gerekir: Start Less Finish More 👉 https://www.amazon.com/Start-Less-Finish-More-Objectives/dp/1732539707


✅Bu konuda Peter Drucker ise şöyle demektedir; "Sayılabilen her şey önemli değildir, tıpkı önemli olan her şeyin sayılamayacağı gibi!" Bunun için en önemlinin ne olduğunu belirleyip ona odaklanmamız gerekiyor


ikinci önemli konu yaşadığımız hız çağında uzun vadeli ölçme değerlendirme dönemi kapanıyor. Artık, anlık ve kısa vadeli değerlendirmenin çok daha yararlı olduğunun farkındayız.


OKR'lar ile çalışmanın faydaları;

🚩Odaklanmak: kendinden büyük bir hedefin bir parçası olup kendi sorumluluk alanına odaklanabilmek

🚩Güçlendirilmiş işbirliği: saydam ve etkili iletişim

🚩Belirlenmiş öncelikler: Herkes, herkesin önceliklerini şeffaf görebilmesi

🚩Kısa sprintler: Hızlı uygulama sağlaması

🚩Herkes için motivasyon: Çalışanın üstü tarafından onaylanarak içerik ve amacı kendi kendine belirlemesi



LinkedIn CEO’su Jeff Weiner’ın söylemekten hoşlandığı gibi, Bir şeyi söylemekten bıktığınızda insanlar onu duymaya yeni başlarlar.”


📐Çalışmakta olan bin ABD’li yetişkin üzerinde yakın zamanda yapılan bir çalışmada bu kişilerin %92’si eğer meslektaşları kendilerinin ilerlemelerini görürse daha fazla motive olacaklarını belirtmiştir. Optimal bir OKR sistemi, katılımcıları kendi hedeflerinin en azından bazılarını, anahtar sonuçlarının ise çoğunu ya da hepsini belirlemede serbest bırakır.



📜Kidlin Yasası' na göre bir problemi bir yere açık ve net bir şekilde yazarsan, meselenin yarısı çözülmüş olur. Gilbert Yasası'na göre bir işe girdiğinde istenen sonuçları sağlamak için en iyi yolları bulmak her zaman senin sorumluluğundadır.


📌İnsanlar ne dediğinizi dinlemekten çok ne yaptığınızı izlerler.

180 ekipten oluşan bir Google şirketi çalışması olan Aristo projesinde sıra dışı performans aşağıdaki beş soruya verilen olumlu cevaplarla ilişkiliydi:

👉Yapı ve açıklık: Ekibimizdeki hedefler, roller ve icra planları açık mı?

👉Psikolojik güvenlik: Bu ekipte kendimizi güvensiz ya da utanmış hissetmeden risk alabilir miyiz?

👉İşin anlamı: Her birimiz için kişisel açıdan önemli bir şey üzerinde mi çalışıyoruz?

👉Bağımlılık: Yüksek kalitede işi zamanında yapma konusunda birbirimize güvenebilir miyiz?

👉İşin etkisi: Yapmakta olduğumuz işin önemli olduğuna içten bir şekilde inanıyor muyuz?



22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page